Naisen keho ei ole hänen

Olen saanut syntyä, kasvaa ja elää hyväksyntäkuplassa. Minulta on jäänyt kokematta monia negatiivisia asioita, jotka ovat tuttuja useille suomalaisille naisille. Siitä huolimatta tai juuri siitä johtuen olen ollut feministi niin pitkään kuin muistan. Kun yläkouluikäisenä mietin, miksi tyttöjä ja poikia kohdellaan eri tavalla, en kylläkään hoksannut pohtivani feminismiin liittyviä asioita.

En ole koskaan kuvitellut, että meillä Suomessa olisi tasa-arvoasiat hoidettu täydellisesti. Se nuori kantaaottava nainen minussa kuitenkin uinahti lasten saamisen myötä - muutenhan en esikoisen ensikuukausien aikana oikein nukkunutkaan. Kaksi erityislasta ovat pitäneet tämän mutsin sen verran kiireisenä, ettei ole pahemmin tullut tasa-arvoasioita mietittyä. Eikä toisaalta ole omassa henkilökohtaisessa elämässä tarvinnutkaan - ja oma napahan se on aina lähinnä.

Me too -kampanja herätteli meikäläistä pikkulapsiarjen tasa-arvounesta. Etenkin Suomessa otsikoihin nousseet tapaukset saivat minut pyörittelemään päätäni: ihanko oikeasti nää ihmiset luulee voivansa tehdä tämmöistä Herran vuonna 2018 jäämättä siitä kiinni. Voisi nimittäin kuvitella, että jos tietää voivansa jäädä kiinni jostain sopimattomasta ja päätyvänsä vielä lööppeihinkin, niin sitä ei alunperinkään teksi. Vaan ei. Joko nämä ihmiset eivät tajua tai eivät välitä, tai molempia.


Kuva: PublicDomainPictures / CC0 / Pixabay

IS uutisoi jo muutama päivä sitten morsiusparista, jonka hääkutsussa toivottiin, että imetys ei tapahtuisi kenenkään silmien alla. Jätin tuolloin kommentoimatta asiaa blogissani (vaikka mieli teki), koska ajattelin, että ääh, antaa olla, siellä on taas joku teinimorsian vauhdissa. Mutta luettuani pari blogitekstiä aiheesta, päätin laittaa minäkin muutaman rivin tekstiä tulemaan.

IMETYS, rakkaat ystävät, imetys. Paha paha asia! Että kun muut häävieraat ruokailevat niin tissitakiaiset olkaa hyvät ja siirtykää äiteinenne syömään takavasemmalle, eikä sitten törmäillä mennessänne, ettei meillä muilla mene juhla pilalle, kiiittooos!

Jutussa puhutaan morsiusparista, joten ajattelen, että kyseessä on morsian&sulhanen. Tämän oletuksen pohjalta en voi kuin ihmetellä, että nainen kertoo toiselle naiselle, missä tämä saa lastaan imettää. Missä on solidaarisuus? No, toisaalta, kuulemma tyttöjä silpovat eli ympärileikkaavat henkilöt ovat myös naisia. Mutta tuo morsian - ettei olisi hieman epärealistiset odotukset niin häistä kuin elämästä yleensäkin.

Ja entä tämä imettävä vieras sitten? Asioista kujalla oleville tiedoksi, että vauvan ruokahetki voi kestää 5 minuuttia tai sitten reilusti yli tunnin. Jos vauva malttaa keskittyä ruokailuunsa eikä häiriinny ympäristöstä niin pitäisikö äidin siirtyä sivummalle muiden nauttiessa häistä? Jos imettävä äitivieras näin tekee niin tokihan noin vaatelias morsiuspari pitää huolen siitä, että tuon äidin viihtyvyydestä huolehditaan ja tarjoilu pelaa sinne sivummallekin.

Minulle julki-imetys ei ole koskaan ollut ongelma, ei oma eikä muiden. Imettäminen loppui kummankin lapseni kohdalla niin varhain, ettei julki-imetyksestä ehtinyt tulla ongelmaa muille ihmisille. :D Minun ongelmani imetyksen ja rintojeni suhteen olivat yliuteliaat ventovieraat naiset ja miehet, jotka tunkivat iholle intiimeillä kysymyksillä. TJEU: Mitenkäs sitä maitoa tulee?


Kuva: RyanMcGuire / CC0 / Pixabay


KEHOPOSITIIVISUUS sitten. Eräs blogisti on nyt kovasti huolissaan siitä, että jos lihaville osoittaa hyväksyntää niin lisää lihavia ihmisiä plopsahtaa Suomeen kuin sieniä sateella - plop plop plop vain kuuluu, kun läski pulleuttaa ihmiset. Niin, ihmiset. Tässä ei kai oltu mitenkään erityisesti huolissaan siitä, että naiset plösähtävät vaan että ihmiset ylipäätään alkavat mättää suklaata naamaansa, jos siihen annetaan lupa.

Täysin subjektiivisesti yhtään tutkimustulosta tähän postaukseen mistään kaivamatta väitän, että tämä kehopositiivisuus kuitenkin nähdään vaarana nimenomaan naisille ja heidän terveydelleen. Ylipainon ja terveysongelmien yhteyttä en käy kiistämään, mutta suosittelen lukemaan lihavan lappeenrantalaisen lakimiehen Mari Kähkösen mielipiteen HS:sta. Asiat eivät ole aina niin mustavalkoisia.

Itse asiassa epäilen, että ainoa todellinen vaara kehopositiivisuudesta voi aiheutua niille miehille, jotka haluaisivat naisensa laihtuvan tai jotka hakevan parisuhdemarkkinoilta normaalipainoista naista. Miesparat, yhä he kuvittelevat, että nainen on luotu heitä varten ja vain heidän ilokseen. Missään rantakunnossa nämä luomakunnan kruunut eivät toki itsekään aina ole, mutta sehän on sivuseikka.


Kuva: DzeeShah / CC0 / Pixabay


HYMY - jatkoa edelliseen. Olen perusilmeeltäni vakava, jopa hieman vihaisen näköinen. Jos haluan hymyillä niin että se tosiaan näyttää hymyltä, joudun käyttämään naamalihaksiani todella paljon. Tein kerran testin itselleni: ajattelin jotain hauskaa juttua, joka sai minut hymyilemään, ja menin peilin eteen, ja mitä näkyi? Näkyi nainen, joka ei hymyile vaan on lähinnä vakava. Minä tiesin hymyileväni, tunsin sen kasvoillani, mutta se ei näkynyt ulospäin. Hyvin tyypillinen tilanne minulle.

"Mikset sinä hymyile?" Hyvin tyypillinen kysymys miespuoliselta eläjältä minulle, etenkin nuorempana. "Hymyile vähän!" 

Miksi naisen pitäisi hymyillä miehelle? Hymy saa miehen kuvittelemaan, että tuo nainen on kiinnostunut hänestä tai ainakin napattavissa, jos mies pelaa korttinsa oikein. Ai, etkö usko? Googlailehan aiheesta naisen hymy miehelle.

Kuinkahan monelle miehelle on sanottu, että hymyilisit enemmän.

Kommentit

Tämän blogin luetuimmat: