+1 tunti lisää aikaa iltaan

Minusta tuntuu, että ns. tarrataulut lastenkasvatuksessa ovat ihan bullshittiä. Meillä niitä on kokeiltu viime vuosina eri asioissa ja tulos on mielestäni ollut ihan yhtä tyhjän kanssa:

Sovitaan lasten kanssa joku juttu, että kun se skulaa niin tarra tulee (esim. huudoton aamu). Ja sitten vaikka 5 tai 10 tarraa antaa pienen palkinnon. Mutta meillä tämä homma on hyvin usein mennyt niin, että lapset eivät oikeasti yritä toteuttaa sovittua juttua vaan saavat niitä tarroja vähän vahingossa (Ai hitsi, unohdin huutaa tänä aamuna ja pilata äidin päivän...) ja kyllähän sitä vuodessa hyvinkin tulee 10 tarraa kokoon ja palkkio napsahtaa.

Ei noin.

Nyt meillä on jo pitemmän aikaa ollut ongelmana venyvät ja vanuvat illat. Iltatoimet alkavat klo 19 iltapalalla ja siitä sitten suihkun, hammaspesun ja iltapisun kautta sänkyyn klo 21. Joo, nämä viivyttelyn sankarit saavat uppoamaan touhuun 2 tuntia. Normi-iltana saamme kuulla sanaparin "odota, kohta..." lähemmäs sata kertaa. Yhdessä vaiheessa homma alkoi venyä vielä tuostakin ja nukkumaan alettiin mennä ysin jälkeen.

Sanallisia kehotuksia kun ei uskota niin sitten yritetään ohjata fyysisesti esim. olkapäästä, mikä tietysti aiheuttaa sivistyneen ja  hillityn reaktion tyyliin PÄÄSTÄ IRTI, ÄLÄ SATUTA MINUA, KYLLÄ MÄ TULEN, V*TTU S**TANA P*RKELE!

(Hankkikaa lapsia, ihmiset! Lisääntykää! Lapsiperhe-elämää ei voita mikään - varsinkaan, jos onnenpyörä arpoo teille erityislapset.)

Koska meillä on tosiaan näitä erityisiä 1-2 laskutavasta riippuen ja olemme sentään terapia-arvonnassa aina voittajia, meillä on nyt käynyt pari kertaa "perheohjaaja" (en muista sitä oikeaa nimeä).

Me vanhemmat emme harrasta esim. turhia uhkauksia. Jos sanomme, että karkkipäivä lähtee, jos asia X tapahtuu/jatkuu/ei toteudu, niin se myös lähtee. Meidän lapset ovat kuitenkin niin pässejä, että kerta toisensa jälkeen ja vuodesta toiseen he eivät tätä tajua. Sitten taas sivistyneesti protestoidaan, että V*TTU S**TANA P*RKELE MÄ VIHAAN SUA JNE. 

Mutta joo, tämä perheohjaaja on nyt käynyt meillä pari kertaa ja tarrataulua on taas heiluteltu avaimena onneen. Olin ensin, että joo joo, hieno idea, blaa blaa. Mutta. Meidän pojat ovatkin nyt siinä kehitysvaiheessa (tai ainakin koulupoika on), että alkaa nolottaa, jos ulkopuolinen ihminen joutuu sanomaan jostain asiasta hänelle. Hahhaa! Tarrataulu toimii.

Tänään aloitettiin iltatoimet klo 19 ja klo 20 todettiin, että mitäs hittoa nyt tehdään tunnin ajan.

Kuva: anaterate / CC0 / Pixabay

Kommentit

Tämän blogin luetuimmat: