"Voi, olin juuri lähdössä..."

Jo aiemmin tällä viikolla törmäsin juttuun edustusrouvana työskennelleen Brita Kekkosen garderobista ja elämästä:

Tältä näyttää diplomaatinrouvan etiketti ja pukeutuminen – katso 10 kuvaa Brita Kekkosen ajattomasta garderobista (Yle 11.6.2018)

Minusta on sääli, että nykyään monet hyvät tavat ja tottumukset kuitataan aikansa eläneeksi pönötykseksi, jota tulee välttää viimeiseen asti. Ajattelen toisin. Mielestäni asia on kuten jutussakin todetaan: Etiketti on vapautta, sillä etiketti auttaa keskittymään olennaiseen. Etiketin hallitessaan ihminen tuntee olonsa varmemmaksi ja kanssäkäyminen muuttuu vapautuneemmaksi. Kun etiketin osaa, sen voi unohtaa.

Etiketti on kuin ruoan käsittely japanilaiselle. Kun tiedät ja osaat, siitä tulee automaatio, jonka voit unohtaa ja silti se vie sinut parhaaseen lopputulokseen.


Kuva: 905513
/ CC0 / Pixabay


Miten erilainen nykypäivän somekin olisi, jos noudattaisimme arjen etikettiä: tahdikkuutta, korrektiutta ja itsensä hillitsemistä. Kyllä eriävänkin mielipiteen voi sanoa nätisti, jos haluaa.

Oletko koskaan kuullut Sirkka Lassilan kirjasta Uusi käytöksen kultainen kirja - Hyvät tavat, luonteva käytös. Kun minä olin nuori, luin sen moneen kertaan läpi. Ajattelin, että olisi hyvä osata käyttäytyä oikein tärkeissä tilanteissa. Uskokaa tai älkää, mutta siitä kirjasta on oikeasti ollut hyötyä elämän varrella.

Aika ja ihmiset muuttuvat. Eivät kaikki tavat pysy samoina vuodesta toiseen. Mutta jos ihan tavalliset ihmiset tietäisivät, kuinka käytösoppaan - sen rasittavan etiketin - mukaan tulisi toimia esimerkiksi kuolemantapauksen yhteydessä, voisi ihmisten kohtaamisista tulla helpompia. Kun tiedät, miten tehdä, teet sen ja homma hoidettu. Ei tarvitse jossitella ja pähkäillä.

Hyvin käyttäytyvää ihmistä arvostetaan. Epävarma nuori pääsee yhä pitkälle pelkästään hyvillä käytöstavoilla ja etiketin pintapuolisella tuntemuksella.

Ja jos kuulut niihin ihmisiin, jotka eivät mielellään loukkaa toista millään tavoin, on etiketti johdannaisineen juuri sinua varten. Kuvittele vaikka tilannetta, että ovikello soi. Et tiedä, kuka siellä on. Sen kuitenkin tiedät, että parasta avata ovi, koska et tiedä, missä puhelimesi on ja se saattaa helähtää soimaan hetkellä millä hyvänsä ja paljastaa kotona olemisesi. Tällaisena hetkenä voit käyttää vanhaa hattukikkaa: Laita hattu päähäsi ja avaa ovi.

Jos kylään tarjoutuva ihminen on sinulle mieluisa, voit ottaa hatun päästäsi ja sanoa, että saavuitkin juuri kotiin, tule peremmälle. Jos kylään tarjoutuva ihminen ei ole sinulle mieleen, voit sanoa, että onpas harmi, sinä kun olet juuri lähdössä...

Vaikka ainahan se on mukavampi sanoa suoraan, että voi vittu mitä sää tänne änkeet, lähe vitoon siitä prkl!!!!!


Kuva: jill111
/ CC0 / Pixabay

Kommentit

Tämän blogin luetuimmat: