Olisiko case HH jo taputeltu?

Mikä on tilanne case Herra Heinämäessä? Joko kliimaksi on blogimaailmassa saavutettu? Joko voidaan jäädä odottelemaan seuraavaa appropriaatio-hekumaa vai lämmitelläänkö vielä näillä tulilla? Ainakin tässä voisi nunnukanunnuka-tyylisesti heittää parit sketsit. Naurattavat varmasti yhtä paljon kuin Putouksen viimeisimmät kaudet.

Ylellä on nykyään kaksi tehtävää. Ensimmäiseen kuuluu Sipilän hallituksen tötöilyiden piilottelu ja parhain päin selittäminen. Toinen homma on reagoida nopeasti, kun joku huomaa Ylen toiminnassa huomautettavaa.


Herra Heinämäen kaveri intiaanipäällikkö Punanata (kuvassa) oli liikaa valveutuneille katsojille ja niinpä hän sai lähteä. Lähtöpassien syynä oli ns. kulttuurinen omiminen eli se, että suomalainen näyttelijämuusikko veti päähänsä intiaanisulat ja sanoi UGH

Ei kun hetkinen, kukas tuossa kuvassa nyt onkaan... jaa... täähän olikin ihan eri juttu, koska se oli Sanna Ukkola, joka pahoitti mielensä ja soitti hänestä twiitanneen miehen pomolle. Mites mä nyt noin erehdyinkään... En muista, että kukaan olisi pahastunut tästä tapauksesta, siis kukaan muu kuin Ukkola ja varmasti myös se ukko, joka ei häntä häiriköinyt.

Herra Heinämäen on kerrottu olevan suosittu lastenohjelma. Yritin löytää tilastoja katsojamääristä, mutta en löytänyt. Jos leikitään, että suosittu lastenohjelma tarkoittaa 10.000 taloutta/jakso? Valveutuneet vanhemmat eivät jätä pilttejään seuraamaan televisiota ilman valvontaa vaan ovat hengaamassa siellä taustalla nyt vähintäänkin.

Se tarkoittaa sitä, että ainakin 10.000 valveutunutta, tiedostavaa ja muutenkin emansipatorista aikuista on myös nähnyt intiaanipäällikkö Punanatan harjoittamassa kulttuurista omimista. Kun Punanata vuosia sitten ensimmäisen kerran lävähti ruutuun sulat täristen, kaikki nämä 10.000 aikuista ottivat puhelun suoraan Ylen ykköspomolle ja VAATIVAT tällaisen intiaanilapsia ahdistavan ohjelman poistamista asap.

Ai, eikö se mennytkään niin?

Kukaan ei älähtänyt eikä noteerannut asiaa millään tavalla - ja miksi ei? Koska ei ollut mitään älähtämisen aihetta. Mutta sitten joku yksi ja ainoa ihminen keksi, että hei, siellä taustalla vilahtaa se yksi intiaani...

Ja niin oli media ja some yhtäkkiä täynnä valveutuneita, tiedostavia ja muutenkin emansipatorisia aikuisia - äitejä ja isiä, kasvattajia - puhumassa kulttuurisesta omimisesta (ja jotkut myös keräämässä pisteitä).

En tiedä miksi, mutta jostain syystä minulle nousee mieleen herra Selänne. Ehkä syynä on se, että hänkin taitaa kuulua näihin mielensä valikoiden pahoittaviin. Selänne veti mustan muovilätkän kokoiset herneet sieraimiinsa harmittomasta parodiavideosta, koska se tuotti pahaa mieltä heidän lapsilleen. Kuitenkin samoihin aikoihin Selänne perheineen esiintyi Maria Veitolan ohjelmassa ja puhui kaikelle kansalle seksielämästään käyttäen mm. sanaa kiima.

Älkää tehkö niin kuin minä teen vaan... eiku... joo...
Ai niin... tässähän ei olekaan kyse meistä, valkoisista heterolänkkäreistä... tässä on kyse jostain paljon suuremmasta... kukaan ei vaan oikein taida tietää että mistä. Ainakaan rajanveto ei ole niin yksinkertaista kuin kovimmat meuhkaajat antavat rivien välistä ymmärtää.

Jos tämän cultural appropriationin kanssa haluaa pelata varman päälle, kannattaa käydä läpi ainakin  musiikkitiedostot, keittiön kaapit ja olohuone. Ethän vahingossakaan halua olla missään tekemisissä eurooppalaisen hip hop -musiikin kanssa? Suomalaisena Suomessa et halua syödä toisen maan ja toisen kulttuurin pyhiä ruokia, ethän? Eivätkä olohuonettasi koskaan somista muille seuduille kuuluvat esineet?

Ollaanpa tarkkana siellä! Ja muistetaan raportoida Ylelle.

--

1. kuva Google ja prt sc
2. kuva kirjasta Laria ärsyttää - Kertomus virheistä oppimisesta, kirjoittanut Melissa Georgiou & kuvittanut Shirley Harvey

Kommentit

 1. Minä kyllä muistan, että Ukkolan intiaanipäähineestä nousi kohu. Mielestäni näitä kahta tapausta ei kuitenkaan voi täysin rinnastaa. Ukkolalla oli päässään intiaanipäähine tarkoituksella, sillä keskustelun aiheena oli kulttuurinen omiminen. Tarkoituksella provosoi. Plus Ukkolan intiaanipäähine oli aito. Näissä keskusteluissa kun on tullut esiin, että halvat kopiot ja niiden epäasiallinen käyttö raivostuttaa. Minkä minä kyllä ymmärrän hyvin.

  Minulle sun kirjoitus näyttäytyy tahallisen provokatiivisena, kuin et edes yrittäisi ymmärtää, mistä kulttuurisesta omimisesta suuttumisessa on kyse. En minäkään ihan näitä kaikkia ymmärrä, mutta yritän kuitenkin. Onko se jotenkin hirvittävä takaisku suomalaisille, että HH lähti hyllylle? Jos sarja oli niin suosittu ja upea, niin kai siitä voi tehdä uuden version.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllähän siitä Ukkolan päähineestä puhuttiin. Mutta minusta huomion varasti hänen toimintansa hänestä/ohjelmasta twiitannutta miestä kohtaan. Omasta mielestäni en ole näitä kahta tapausta täysin rinnastanutkaan.

   Kirjoitat, että Ukkolalla oli syy pitää päässään intiaanipäähinettä ja että hän tarkoituksella provosoi. Millä tavalla tarkoituksella provosoiminen oikeuttaa (aidon) päähineen? Ja jos tarkoituksella provosoiminen on fine, niin sittenhän "Minulle sun kirjoitus näyttäytyy tahallisen provokatiivisena" on kehu, josta kiitän. ;)

   En kylläkään koe tarkoituksella provosoivani tai ettenkö ymmärtäisi mistä kulttuurisesta omimisesta suuttumisessa on kyse. Minun pointtini on se, että tätä mielensäpahoittamista tunnutaan harrastavan hieman valikoiden. Esim.:

   Moneen vuoteen kukaan ei sanonut Punanatasta yhtään mitään. Sitten yksi twiitti ja Yle & some sekosivat, ja nyt on viikossa löytynyt kulttuurisen omimisen vastustajia pilvin pimein. Missä nämä huolestuneet kansalaiset _aiemmin_ olivat? Se minua tässä suuresti _huvittaa_.

   Jos tässä jonkun lastenohjelman vaikutuksesta lapsiin pitäisi olla huolissaan niin aloitetaan vaikka Mikko Mallikkaasta ja siitä, kun Mikko "sai selkäänsä".

   Poista
  2. On sulla hyviä pointteja kyllä. Mutta onko siitä jotain haittaa, että epäkohtaan puututaan, kun se huomataan? Ei kai siihen voi puuttua, jos ei sitä aiemmin huomaa? Valtaväestö ei ainakaan aiemmin ole huomannut kulttuurista omimista, tuskin vieläkään.

   Poista
  3. Eihän siitä haittaa ole, että epäkohtiin puututaan, jos/kun niitä on. Ja usein voi käydä niin, että vain yksi huomaa vaikka kaikki näkee.

   Mietin ja ihmettelen tätä ilmiötä ja tapausta, koska Suomessa käsittääkseni on erittäin monia ns. tiedostavia bloggaajia ja muitakin ajan hermolla olevia someen kirjoittajia. Minä niputan tietyt aiheet saman ihmisryhmän mielenkiinnon kohteiksi (sori siitä jo tässä vaiheessa). Siis näin: punavihervasemmistossa olevat naiset (joista monilla on lapsia; tämä on tärkeää tässä yhteydessä) tekevät usein huomioita tasa-arvosta, sukupuolisuudesta, maahanmuuttopolitiikasta, kulttuurisesta omimisesta jne. He havainnoivat ja nostavat keskusteluun. (Oliko esim. Prisman "tyttöjen lelut ja poikien lelut" -jaottelu jonkun blogistin esiin nostama? Varmaksi en muista.) Ja tuolta porukalta on Punanata vilahtanut ohi - se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin luetuimmat: