"Mitä sinun lapsesi täällä tekee?"

Eräs terveydenhuollon ammattilainen oli sitä mieltä, että meidän päiväkotipoika tarvitsee puheterapiaa, koska änkytys. Tokihan me vanhemmat oltiin itsekin huomattu, ettei päiväkotipojan puhe ole aina yhtä sujuvaa kuin koulupojan (tuonkaan ikäisenä). Ei oltu kuitenkaan sille asialle vielä alettu mitään tehdä, kun oltiin ennemminkin mietitty, että missähän vaiheessa löytyy R. Mutta mehän otetaan ilomielin vastaan kaikki hyvä, mitä meille tarjotaan, joten puheterapiajonoon vain.

Puolisen vuotta puheterapiajonossa ehdittiin olla ennen kuin tuli kutsu. Ensimmäisellä kerralla puheterapeutti kysyi, että miksi me siellä ollaan, kun eihän tuo poika änkytä. Saatiin kuitenkin parit lippuset ja lappuset täytettäväksi niin kotiin kuin päiväkotiin. Tänään - toisella kerralla - puheterapeutti jatkoi samalla aiheella: mitähän teidän lapsi täällä tekee ja mitä se terveydenhuollon ammattilainen on oikein ajatellut...

Puheterapeutin mielestä nykyään tartutaan turhan hanakasti kaikkiin "virheisiin", jotka kuitenkin on vielä ihan normaalin rajoissa. Siis joo, kyllähän tuo poika jumittaa ekan tavun kanssa, kun oikein innostuu jotain selittämään, mutta siihen auttaa kolmen kohdan ohjelma:

1) Lapsi keskeytetään sormimerkillä.
2) "Hengitä."
3) "Jatka rauhallisesti."

"Änkytyksestä" kontrolli vuoden päähän.

Kun ei sille änkytykselle - jota ei oikeastaan edes ole - oikein mitään voi/kannata tehdä, keskitytään ÄRRÄÄN. Puheterapeutti jututti poikasta ja sormeili kieltäkin. Lopputulema:

- Kielijänne leikattava, koska se estää hammasvalliäänteiden tuottamista.
- Leikkauksen jälkeen jumpattava kieltä, ettei arpeudu vanhaan asentoon.
- Sitten alkaa R:n tRRReenaus.

...ja sitten kun tuon pojan saisi vielä yhteistyöhön tässä asiassa.

Kuva: VintageSnipsAndClips
/ CC0 / Pixabay

Kommentit

Tämän blogin luetuimmat: