Lahjapussi synttärivieraalle - must vai nou-nou?

Minun villiin vappuuni kuului sohvalla makoilua, Kymppiuutisten katselua sivusilmällä ja iltapäivälehtien selailua kännykällä. Viimeksi mainitussa harrasteessa törmäsin IS:n juttuun Äiti tyrmistyi tyttärensä syntymäpäiväjuhlien jälkeen – hyväntahtoinen ele kääntyi itseään vastaan.

Jutun tarina kertoo siitä, miten eräs tyttärensä synttärit järjestänyt äiti sai vieraalle annetun lahjapussin takaisin.

Tämä äiti oli jakanut tyttärensä synttärivieraille kotiin viemisiksi noin 14 euron arvoiset lahjapussit. Näissä pusseissa oli ollut kyniä, muistilehtiö, kynsilakka, kirja, pari sukkia ja makeisia. Tuon äidin mukaan tyttären synttärikustannukset jäivät pieniksi, joten hän oli halunnut ilahduttaa vieraita lahjapusseilla. Yhden vieraan äiti oli ollut sitä mieltä, että saatu lahjapussi oli liian runsas, joten se palautettiin synttärisankarin perheelle. Tällainen ele sai synttärisankarin äidin sanattomaksi - enkä yhtään ihmettele.

Onko teillä tapana neuvoa muiden perheitä, kuinka heidän tulisi juhlansa järjestää? Ei minulla ainakaan ole. Voin olla sitä mieltä, että lahjapussi on vieraalle tämän kotiin lähtiessä ehdottomasti annnettava tai että moinen tapa on tyypillistä ja turhaa amerikkalaista tuubaa. Mutta en minä sitä isäntäväelle kerro. Eri asia on, jos kaverini kysyy, kummin hän lapsensa synttäreillä tekisi.

Jos oma lapseni asiasta kysyy - tehdäänkö meillä niin vai näin, ja miksi näin - voin kertoa, että jokainen perhe päättää nämä(kin) asiat omalla kohdallaan parhaaksi katsomallaan tavalla, ja meidän perheessä tehdään näin.

Kummin se sitten on: must-juttu vai ehdoton nou-nou?

Lahjapussin antaminen synttärivieraalle ei minusta ole mikään supisuomalainen juttu, jota kaikkien pitäisi noudattaa. Mutta tässä on käymässä varmaan kuten Ystävänpäivän kanssa on jo käynyt ja kuten Halloweenin kohdalla varmaan tulee käymään: pikkuhiljaa tapa rantautuu Suomeenkin, mutta kaikki eivät sitä koskaan omaksu.

Yhteisön paine - tässä tapauksessa muiden lasten vanhemmat - voi ohjata synttäreitä järjestävää perhettä suuntaan, jota he eivät muuten valitsisi. Tämäkin on valinta, jonka vanhemmat tekevät. Ihan turha sysätä vastuuta esim. lapsille, "kun he haluavat", tai muiden perheiden suuntaan, "kun kaikki muutkin". Sinä päätät.

Yksi tapa väistää tämä "lahjakassiongelma" on järjestää onginta, ihan kuten ennen vanhaan. Jotkut toki sitten laittavat sinne koriin sen lahjapussin.

Minulla ei ole vahvaa mielipidettä kumpaankaan suuntaan. Meillä on tehty synttäreillä kummallakin tavalla. Jos juhlat on pidetty kotona, vieraat ovat saaneet pienen lahjapussukan mukaansa. Jos synttärit on ulkoistettu esim. HopLopiin, emme ole enää sen konkurssin lisäksi tuhlanneet lahjapusseihin. Vieraita kun on yleensä aina enemmän kuin pari.

Jos olemme lahjapussin antaneet, sen sisältönä on ollut jotain näistä: kynä&kumi&teroitin, pähkinöitä&rusinoita, askartelujuttuja, tarroja, pikkuauto, karkkia... Yhden pussin arvoksi on tullut 5-10 €. Mitä enemmän vieraita sitä edullisempi pussi.

Tuossa alkuperäisessä jutussa minua ihastuttaa yksi asia: Miten joku jossain onkin onnistunut shoppaamaan niin edullisesti, että on löytänyt 14 eurolla kyniä, muistilehtiön, kynsilakan, kirjan, sukkaparin ja makeisia! Noilla hinnoilla minä tarjoaisin vieraspussit vaikka joka kerta, kun joku lapsi meille kylään eksyy!


Kuva: TerriC
/ CC0 / Pixabay

Kommentit

Tämän blogin luetuimmat: