Luottotarjottava: gluteeniton&laktoositon pestopiiras

Menin taas säätämään ja pätemään ja ilmoittamaan, että hei, mä voisin leipoa jotain suolaista yhteiseen kahvipöytään. En siis ikinä opi pitämään suutani kiinni. No, onneksi tein piiraat valmiiksi jo edellisenä päivänä, koska tapaamista edeltävänä yönä valvoin ja katsoin nukkuvaa päiväkotipoikaa, joka voihki vatsakipuja unissaankin. Tunnollisena ihmisenä mietin, että miten hoidan seuraavana päivänä koulupojan viennin kouluun, päiväkotipojan viennin lääkäriin ja piiraat kahvitukseen. Mies kun oli tietysti reissussa. Onneksi vatsakipu hellitti ja kaikki oli taas hyvin.




Mutta ne piiraat. En halunnut käyttää keraamisia/lasisia vuokia, jotka olisi pitänyt hellästi kuljetella paikasta toiseen. En voinut käyttää foliovuokia, koska ainoa lämmityskeino oli mikro. Onneksi bongasin kuvassa näkyvät Eskimon piirasvuoat, joissa voi paistaa piiraan ja myös lämmittää sen seuraavana päivänä mikrossa.

Pohja kumpaankin piiraaseen

100 g maidotonta margariinia (tummansininen Keiju)
3 dl gluteenitonta jauhoseosta (Semperin Fin Mix)
2 dl laktoositonta juustoraastetta

Yhdistä ainekset ja sekoita tasaiseksi. Voitele vuoka esim. samalla maidottomalla margariinilla. (Tuota Eskimon vuokaa ei tarvinnut voidella ollenkaan!) Uuni päälle +200 C. (Eskimon vuoka kestää max +200 C, joten jätin lämmön himpun verran alle sen.)

Levitä taikina vuokaan ja laita sitten vuoka pakastimeen 15 min ajaksi, ettei reuna valahda paiston aikana. Pakastamisen jälkeen esipaista pohjaa +200 C n. 15 minuuttia.

ALKUPERÄINEN OHJE OTETTU TÄÄLTÄ:
Kaiketonta herkuttelua -blogi: Vegaaninen tomaattipiirakka

Tällä kertaa tein taikinan kaksinkertaisena, jolloin se riitti hyvin pakkauksessa olleisiin kolmeen pikkuvuokaan. Tavallisesti teen yksinkertaisena ja normivuokaan.

Tuttavani teki pohjan, johon hän laittoi tummansinisen Keijun sijaan laktoositonta voita. Siitä tuli ryynimäinen taikina. Maku oli jees, koostumus ei.


Pestopiiraan täyte normikokoiseen vuokaan 

1/2 purkkia Urtekramin vegaanista basilika-pestoa (tällä kertaa käytin toista vastaavaa tuotetta, koska tuota ei löytynyt hyllystä)

2 dl laktoositonta juustoraastetta

1 dl laktoositonta ruokakermaa
1 prk (150 g) laktoositonta ranskankermaa (Valio Eila crème fraîche)
2 munaa
ripaus suolaa
maun mukaan Välimeren yrttiseosta (Meira)

kirsikkatomaatteja halkaistuna

Esipaiston aikana yhdistä ruokakerma, ranskankerma, munat, suola ja mausteet. Halkaise tomaatit.

Kun pohja on esipaistunut, levitä pohjalle pesto. Levitä peston päälle juustoraaste ja kerma-ranskankerma-muna-suola-mausteseos. Asettele halkaistut tomaatit piirakan pinnalle.

Paista uunin alatasolla +200 C n. 40 min: ensin 30 min leivinpaperilla peitettynä, ettei pinta pala, ja lopuksi 10 min ilman "kantta".


Gluteeniton&laktoositon 
pestopiiras.


"Feta"kasvispiiraan täyte normikokoiseen vuokaan

esim. Puutarhurin sekoitus (Apetit 300 g) tai Sadonkorjuukasvikset (Apetit 300 g)
½ purkkia Laktoositon Pirkka Salaattijuusto (purkin koko 365 g/200 g)
2 dl laktoositonta juustoraastetta

1 dl laktoositonta ruokakermaa
1 prk (150 g) laktoositonta ranskankermaa (Valio Eila crème fraîche)
2 munaa
ripaus suolaa
maun mukaan Välimeren yrttiseosta (Meira)

Esipaiston aikana kypsennä kasvikset joko mikrossa tai pannulla pakkauksen ohjeen mukaan. Yhdistä ruokakerma, ranskankerma, munat, suola ja mausteet.

Kun pohja on esipaistunut, levitä pohjalle kypsät kasvikset. Levitä niiden päälle juustoraaste ja kerma-ranskankerma-muna-suola-mausteseos.

Paista uunin alatasolla +200 C n. 40 min: ensin 30 min leivinpaperilla peitettynä, ettei pinta pala, ja lopuksi 10 min ilman "kantta".


  Gluteeniton&laktoositon 
"feta"kasvispiiras.


Kuvat: Vuoden Äiti


Ps. Viime yön valvomisista johtuen huomautan, että jokainen kokeilee sitten omalla vastuulla... pitää zekata tämä läpi uudestaan kunnolla levänneenä...

Kommentit

Tämän blogin luetuimmat: